esp | cat  
InCom-UAB
Centre amb projecció interdepartamental i interuniversitària
per a la recerca, la difusió i la formació
en l’àmbit de la comunicació
 
   
  Actualitat InCom-UAB  
   
  < Tornar  
 
La Revista Española de Comunicación en Salud acaba de publicar un número monogràfic sobre ‘comunicació i VIH’ a partir d’una iniciativa de l’InCom-UAB


L’últim número de la Revista Española de Comunicación en Salud está dedicat a la comunicació i el VIH i té el seu origen en les III Jornades de Comunicació i Salut #ParlemdeVIH? que va organizar l’SCOMlab InCom-UAB el novembre de 2018. El número ha estat coordinat pel director de l’SCOMlab InCom-UAB, José Luis Terrón

Bellaterra / Madrid, 19-11-2019. Aquest número de la Revista Española de Comunicación en Salud es composa de 10 originals. 3 se centren en las campanyes per disminuir les taxes d’infecció del VIH: Stéphanie Lyanie de Melo e Costa i Wedencley Alves, “Evaluación de resistencias a campañas de promoción de salud mediante el Análisis del Discurso”; Lauren Nicolas Combs, Chamut Kifetew y Caroline Daamen, “Nuevas formas de acabar con el VIH: llegar a los hombres que tienen sexo con hombres a través de una asociación entre los sectores de salud pública, empresarial y comunitario para aumentar las pruebas de VIH en Europa”; i Paloma López Villafranca, “Análisis de la publicidad institucional sobre el sida del Gobierno de España desde la era socialista de Zapatero a la del popular Mariano Rajoy”.

Està claar que hi ha una relació directa i bidireccional entre campanyes i alfabetització per a la salut, d’aquí que passem a posar la nostra atenció en l’article d’Adriana González Martínez, David Dagoberto Bañuelos Ramírez, María Magdalena Ramírez Palma i David Bañuelos González “Hablando de VIH y otros temas en la formación curricular de Ciencias Químicas”.

Com és lògic, un altre pol d’atenció d’aquest número és com tracten els mitjans de comunicació el VIH i la sida, al qual es dediquen dos articles: Adolfo Carratalá, amb “La criminalización de la transmisión de VIH en los medios: periodismo de sucesos entre el sensacionalismo y la homofobia”; i José Luis Terrón i Ramón García Sedó, amb l’article “La prevención del VIH en las informaciones periodísticas relacionadas con Barcelona”.

Per la seva part, María Sanz-Lorente, Javier Sanz-Valero i Carmina Wanden-Berghe escriuen sobre les “Tendencias temporales de los patrones de búsqueda de información sobre VIH/sida en España”. I si parlem de comunicació sobre salut ens hem de referir, abans o després, a la que mantenen els seus professionals amb els pacients. És el cas de l’article de Vinícius Mauricio de Lima “Vínculo entre profissionais de saúde e jovens vivendo com HIV/Aids: uma análise da produção e circulação de discursos da sexualidade”.

L’article que presenten Patrícia Estrella Liporace Barcelos i Adriana Cavalcanti de Aguiar, “A comunicação sobre HIV nas práticas de saúde no Sistema Único de Saúde (SUS)- Brasil”), se centra en com el Sistema Único de Saúde brasiler comunica (i informa) en l’actualitat sobre el VIH. Por últim, l’escrit de Mariana Adeodato de Souza i Andrea Oliveira, “A comunicação da ciência: O caso do programa televisivo da Maratona da Saúde”), está dedicat a examinar les narratives utilitzades en el programa de la televisió portuguesa Maratona da Saúde.


Accés al monogràfic RECS:

RECS, Any 2019, suplement 2, pàg. S1–S111  
 
Presentació de l’Informe de la comunicació a Catalunya 2017-2018, el 17 de desembre, a les 17.30h, al Palau Robert, a Barcelona
Aquesta publicació col·lectiva biennal arriba a la seva desena edició, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i el patrocini de Naturgy durant tota la seva trajectòria. Els investigadors Marta Civil i Serra (InCom-UAB) i Bernat López (URV) han estat els editors d’aquesta obra
Estudiants de Moçambic aconsegueixen el títol de doctor, en el marc de la Càtedra Unesco de Comunicació (InCom-UAB)
Alexandre Dinis Zavale, Leonel Antonio Simila i Filipe Rui Baloi han defensat les seves respectives tesis doctorals al Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura (UAB). Els tres investigadors s’han pogut doctorar gràcies a l’ajut del Programa de cooperació de la Fundació Autònoma Solidària obtingut per la Càtedra Unesco de Comunicació (InCom-UAB)
Amparo Huertas Bailén participa en el V Congreso Nacional TMIC-AEIC (UMU)
La directora de l’InCom-UAB va participar en la mesa plenària “Teories i mètodes alternatius no hegemònics de la investigació en comunicació” en el marc del V Congreso Nacional de la Sección Teorías y Métodos de Investigación de la Asociación Española de Investigación de la Comunicación (AE-IC), celebrat els dies 21 i 22 de novembre de 2019 a la Universidad de Murcia (UMU)
Miquel de Moragas i Spà rebrà un dels premis Amics de les Biblioteques UAB (2019)
El reconeixement al fundador i primer director de l’InCom-UAB se celebrarà durant la festa anual AmicsUAB, el dijous 28 de novembre, a les 19 hores, al Recinte Modernista de Sant Pau, a Barcelona. L’entiat AmicsUAB i les Biblioteques de la UAB han decidit concedir aquesta distinció a Moragas i Spà, pel valor del seu fons bibliogràfic i documental, cedit recentment a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General (UAB)
Membres de l’InCom-UAB participen en el XI Congreso Internacional Latina de Comunicación Social
José Luis Terrón, director de l’SCOMlab InCom-UAB, i Lydia Steinbrüggen, doctoranda adscrita a l’InCom-UAB, participen en el XI Congreso Internacional Latina de Comunicación Social, que es desenvoluparà del 2 al 5 de desembre a La Laguna (Tenerife)
Totes les notícies...
 
 
 
Universitat Autònoma de Barcelona
  Informe de la comunicació a Catalunya
  Portal de la Comunicació InCom-UAB
 
  Institut de la Comunicació (InCom-UAB)
Telèfon: +34 93 581 29 07
incom.uab.cat | incom@uab.cat