esp | cat  
InCom-UAB
Centre amb projecció interdepartamental i interuniversitària
per a la recerca, la difusió i la formació
en l’àmbit de la comunicació
 
   
  Actualitat InCom-UAB  
   
  < Tornar  
 
José Luis Terrón, coordinador del llibre ¿Por qué la comunicación en salud es importante? Avances e investigación


José Luis Terrón, director d’SCOMlab InCom-UAB, és un dels coordinadors del llibre ¿Por qué la comunicación en salud es importante? Avances e investigación, juntament amb Daniel Catalán, de la Universidad Carlos III, i Carmen Peñafiel, de la UPV/EHU. A l’obra també participen dos investigadors més de l’InCom-UAB: Flor M. Ramírez Leyva i Leonardo Moggia

Bellaterra/Madrid, 12-06-2019. L’obra ¿Por qué la comunicación en salud es importante? Avances e investigación, coordinada per José Luis Terrón, director d’SCOMLab InCom-UAB i professor titular del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat (UAB), Daniel Catalán (Universidad Carlos III) i Carmen Peñafiel (UPV/EHU), compta amb la participació d’un total de 37 investigadors de diversos països i ha estat editada per l’Editorial Aranzadi, del grup Thomson Reuters. L’obra està estructurada en 21 capítols, dividits en tres parts: Comunicació, ètica i formació en salut; Comunicació en Salut Pública i comunicació en risc; i Comunicació de les malalties cròniques i de les malalties infeccioses.

Com es recull al llibre, la comunicació en salut és un fenomen molt complex i aquesta complexitat només pot ser compresa a través d’un abordatge multidisciplinari. Per aquest motiu, aquesta obra ha estat escrita per experts i expertes de tots els àmbits professionals de la comunicació i salut, procedents de nombrosos països. En aquest sentit, l’objectiu principal és compartir aquests coneixements, així com les bones pràctiques desenvolupades per posar-les al servei de la societat.

La informació sobre salut en els mitjans de comunicació convencionals i digitals adquireix cada vegada major importància a la societat actual. D’una banda, les investigacions en l’àmbit de la comunicació i la salut tenen major repercussió social. Igualment, la ciutadania mostra interès per polítiques sanitàries, avenços científics, hàbits saludables, etètera. En aquest àmbit informatiu i sanitari flueixen continguts amb certa ‘discrepància’ i ‘desconfiança’ per la societat, com el lobby anti-vacuna i les fake news.

Aquest llibre adquireix un valor diferenciador per abordar una especialitat de la comunicació, per periodisme i la salut pública. Les especialitats exigeixen una màxima rigorositat en la generació de coneixements i precisen d’un fonament científic que pugui aportar recomanacions basades en l’evidència. Per això, s’aborda l’àrea de la comunicació en salut des de les seves diverses perspectives, incloent estudis teòrics i experimentals dels processos de comunicació i salut, proposant vies d’aplicació a individus, grups, organitzacions, comunitats i societats específiques, tant en els àmbits de la comunicació interpersonal com de masses.

A ¿Por qué la comunicación en salud es importante? Avances e investigación, juntament a José Luis Terrón, hi particpen dos investigadors més de l’InCom-UAB, Flor M Ramírez Leyva, de la Universidad de Guadalajara (Mèxic), coautora del capítol “Visibilidad de mujeres y paridad de género en las noticias sobre salud en la televisión mexicana”, i Leonardo Moggia, investigador del InCom-UAB, coautor d’“Una revisión de los originales sobre comunicación y el VIH/sida en la base de datos Scopus”.

El llibre es podrà adquirir tant en format paper com en format digital.


Para más información:

CATALÁN, Daniel; PEÑAFIEL, Carmen; TERRÓN, José Luis, coords. (2019): ¿Por qué la comunicación en salud es importante? Avances e investigación. Madrid: Editorial Aranzadi (Grup Thomson Reuters).  
 
Comunicació i LGTBI, nova línia d’investigació
L’InCom-UAB incorpora una nova línia d’investigació, "Comunicació i LGTBI" , coordinada per Amparo Huertas Bailén. Des de fa més de tres anys estem treballant en ella i ha arribat el moment de fer-ho visible.
Nova estada de recerca de Flor Micaela Ramírez Leyva a l’InCom-UAB
La seva estada, del 8 al 19 de juliol, s’ha emmarcat en la línia de treball sobre comunicació i salut dins del Grup Internacional d’Estudis sobre Comunicació i Cultura (InCom-UAB), reconegut per la Generalitat de Catalunya com a grup consolidat de recerca (2017 SGR 0760)
Un projecte de cooperació de la Càtedra Unesco de Comunicació (InCom-UAB) rep finançament de la Fundació Autònoma Solidària
L’ajut permetrà a la Càtedra seguir contribuint al desenvolupament de l'ensenyament superior i la docència, la recerca i la formació de professorat doctor a l’Escola Superior de Jornalismo de Maputo, a Moçambic. Les responsables de la iniciativa són les investigadores María Dolores Montero i Maria Corominas
L’InCom-UAB col·labora amb la XVI Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya
La Direcció General d’Afers Religiosos, del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, invita de nou el nostre centre d’investigació a participar en la programació de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya
Amparo Huertas Bailén, membre del Jurat dels XI Premis per a la Diversitat en l’Audiovisual
El lliurament d’aquests premis és l’acte públic anual més important de la Mesa per la Diversitat en l’audiovisual, del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC). Amparo Huertas Bailén, directora de l’InCom-UAB, és membre de la Mesa
Totes les notícies...
 
 
 
Universitat Autònoma de Barcelona
  Informe de la comunicació a Catalunya
  Portal de la Comunicació InCom-UAB
 
  Institut de la Comunicació (InCom-UAB)
Telèfon: +34 93 581 29 07
incom.uab.cat | incom@uab.cat