esp | cat  
InCom-UAB
Centre amb projecció interdepartamental i interuniversitària
per a la recerca, la difusió i la formació
en l’àmbit de la comunicació
 
   
  Actualitat InCom-UAB  
   
  < Tornar  
 
Sessió "Fotoperiodisme amb ulls de dona. Tribut a Joana Biarnés"


L'Institut de la Comunicació (InCom-UAB) organitza una sessió per retre homenatge a la fotògrafa catalana Joana Biarnés (1935-2018). Aquesta activitat està programada el dilluns 25 de març de 2019, de 10 a 12 hores, a l'Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB.

Bellaterra, 28-02-2019. L'Institut de la Comunicació (InCom-UAB) organitza una activitat per retre homenatge a la fotògrafa catalana Joana Biarnés (1935-2018). La sessió, "Fotoperiodisme amb ulls de dona. Tribut a Joana Biarnés", es farà el dilluns 25 de març de 2019, de 10 a 12 hores, a l'Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB.

La finalitat de la trobada és reflexionar sobre el fotoperiodisme des de la perspectiva de gènere, tenint en compte també la qüestió transgeneracional. Silvia Omedes, fundadora i directora de la Fundació Photographic Social Vision, i la fotoperiodista Sandra Balsells són les dues ponents convidades a l'acte.
L'acte té el suport de la Diplomatura de Fotoperiodisme de la UAB i la fundació Photographic Social Vision. A més, compta amb la col·laboració de l'Observatori de la Comunicació a Catalunya, la Càtedra UNESCO de Comunicació InCom-UAB i la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB.


Joana Biarnés

Joana Biarnés va nèixer l’any 1935 a Terrassa. Quan era petita ajudava el seu pare, el fotògraf esportiu Joan Biarnés, al laboratori. Va cursar els Estudis de Periodisme a l’Escola de Periodisme de Barcelona entre 1956 i 1959 i, en paral·lel, va començar a cobrir esdeveniments esportius. Pel fet de ser dona, va ser objecte d'una forta hostilitat i va viure situacions incòmodes, com quan un àrbitre va aturar un partit de futbol per mirar d'impedir que una dona fes fotos al camp malgrat que tenia les acreditacions necessàries.

L'any 1962 va fer un extens reportatge sobre les riuades a Terrassa i un altre sobre Barcelona per al diari “Pueblo”. El diari li va oferir d'anar a Madrid a treballar com a fotògrafa i ella va acceptar. Va ser la primera reportera professional del diari Pueblo a Madrid (1963-1972). L’any 1965, va ser l’única fotògrafa que va aconseguir fer un reportatge en exclusiva del viatge i estada dels Beatles a Barcelona. L’any 1972 col·labora a l’ABC i Blanco y Negro, i l’any 1975 funda l’agència Sincro Press.

L’any 1985, amb cinquanta anys, es retira del fotoperiodisme, en desacord amb l'estil groc que s'havia imposat a la professió i, amb el seu marit - el periodista Jean Michel Bamberger-, obrí un restaurant a Eivissa. En jubilar-se es va tornar a instal·lar al Vallès, concretament a Viladecavalls.

Joana Biarnés va poder retratar al cantant Raphael a diverses gires, Carmen Sevilla, Tom Jones, Roman Polanski, Luis Buñuel, Santiago Bernabéu, Antonio Gades, Massiel a Eurovision l’any 1968, Miguel Bosé, Orson Welles, Pilar Miró, Salvador Dalí, Jackie Kennedy, Camilo José Cela, Raquel Welch,... Aquesta és una llarga llista. Ella sabia molt bé com guanyar-se la confiança dels famosos i moltes de les seves fotografies es caracteritzen per estar fetes a espais privats.

La Generalitat de Catalunya li concedí la Creu de Sant Jordi el 2014 i, aquell mateix any, es va fer la seva primera exposició individual, El rostre, l'instant i el lloc, a la Sala Muncunill, Ajuntament de Terrassa. La Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals, a La Nit de les Revistes i la Premsa en Català 2016, li va concedir el premi especial en reconeixement de la seva trajectòria professional.

Podeu consultar el programa de la sessió "Fotoperiodisme amb ulls de dona. Tribut a Joana Biarnés":
http://observatoricomunicacio.cat/biarnes/
  
 
Sessió "Fotoperiodisme amb ulls de dona. Tribut a Joana Biarnés"
L'Institut de la Comunicació (InCom-UAB) organitza una sessió per retre homenatge a la fotògrafa catalana Joana Biarnés (1935-2018). Aquesta activitat està programada el dilluns 25 de març de 2019, de 10 a 12 hores, a l'Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB.
Els investigadors Enric Marín i Lydia Steinbrüggen s’incorporen al Consell de direcció de l’InCom-UAB
Amb aquestes incorporacions, el Consell de direcció de l’InCom-UAB reforça la seva representativitat, tant en l’àmbit de personal docent investigador, com de personal en formació. L’acord es va aprovar durant la darrera reunió del Consell de direcció de l’InCom-UAB, celebrada el 28 de febrer passat
Membres de l’InCom-UAB organitzen una taula sobre comunicació i salut en el XI Congreso Internacional Latina de Comunicación Social
Els investigadors de l’nCom-UAB José Luis Terrón i Carmen Peñafiel, juntament amb Daniel Catalán, organitzen la taula ‘Comunicació i promoció de la salut’ en el proper congrés Latina que se celebrarà el desembre a La Laguna (Canarias). El termini per enviar comunicacions, que poden ser en castellà, anglès o francès, s’obrirà el 26 de març i es tancarà el 12 de novembre de 2019
Participació de l’InCom-UAB al seminari intermedi de seguiment dels projectes RELIG2017
Amparo Huertas Bailén i Montserrat Santamarina van presentar l’estat del projecte d’investigació “Presència del diàleg interreligiós a l’espai públic audiovisual: diagnosi i elaboració d’indicadors. Estudi de cas: TV3” al segon seminari de seguiment organitzat per l'entitat finançadora —la Direcció General d'Afers Religiosos, Departament de Justícia, Generalitat de Catalunya— el 6 de març de 2019
8M 2019
Aquest divendres 8 de març de 2019, l'Institut de la Comunicació (InCom-UAB), com a Centre de Recerca, s'adhereix i dóna suport a les diferents accions convocades que pretenen visibilitzar les desigualtats en el repartiment del treball intel·lectual, reproductiu i productiu entre homes i dones i la situació de discriminació que això comporta (bretxa salarial, sostre de vidre, terra enganxós, assetjament laboral, segregació horitzontal i segregació vertical), a més de denunciar els discursos LGTBfòbics que pateixen les dones, lesbianes i trans.
Totes les notícies...
 
 
 
Universitat Autònoma de Barcelona
  Informe de la comunicació a Catalunya
  Portal de la Comunicació InCom-UAB
 
  Institut de la Comunicació (InCom-UAB)
Telèfon: +34 93 581 29 07
incom.uab.cat | incom@uab.cat